Läs senare

Fibula och punk – säkerhetsnålens historia

av Annika Dzedina
03 Feb 2017
03 Feb 2017
Foto: Lasse Burell

Säkerhetsnålen har en lång historia – redan de gamla grekerna… och så vidare. Eller faktiskt redan de gamla förhistoriska människorna fäste tyger och djurhudar med någon form av ihophållande nål, eller ben eller horn. På sin tid använde brons- och järnåldersmänniskorna spännen som kallades för fibula, som är mer broschlika spännen, ibland försedda med bärnsten, korall eller halvädelstenar.

I lite mer modern tid, i april 1849, lämnade en man vid namn Walter Hunt i New York in en patentansökan om en dress pin, en dubbelnål med en spiralfjäder och ett knäppe som hindrade den från att glida iväg i klänningstyget.

I dag används den för att antingen hålla ihop textila (och andra) material, eller som dekoration på kläder. Eller för både och – tänk på den skotska kilten.

Denna nål har ju också en punkig hi­storia, tack vare »punkens pappa« Richard Hell som i mitten av 70-talet började använda trasiga plagg ihophållna av just säkerhetsnålar – som en kritik mot det borgerliga konsumtionssamhället menar vissa; som en symbol för att våga vara annorlunda, menar andra. Inte illa för en liten nål.

Källor: wikipedia.se, ur.se

ur Lärarförbundets Magasin