Läs senare

Status, följare, tweet…

Vad är egentligen vän, status, följare och tweetdeck? Här är allt du velat veta om sociala medier men inte vågat fråga.

22 Nov 2011

Illustration: Tzenko Stoyanov

Ett socialt medium är en elektronisk anslagstavla, ett nätverk där deltagarna kan skicka och se varandras meddelanden. Det kan vara texter, bilder, musik eller tal, eller en blandning. Innehållet är skapat av användarna, ”användargenererat”. En tidning som DN.se är alltså inte ett socialt medium.
Störst just nu är Facebook (med korta texter om vad medlemmarna gör för tillfället) och Twitter (gruppmeddelanden, även via sms).Facebook
Att uppdatera sin status betyder att skriva ett kort meddelande till sina vänner på Facebook. Man bestämmer själv vilka som ska få se uppdateringen. Det är genidraget bakom Facebook: den är mer privat än andra sajter. På sociala medier kan man dock driva politik genom upprop för demonstrationer eller politiska partier. Sådana grupper kan på några dagar få hundratusentals medlemmar. Det visade sig bland annat under den arabiska våren. Efter revolutionen diskuterades på allvar om Egypten borde resa en staty över Facebooks grundare Mark Zuckerberg.

Facebook får ofta kritik för att samla information om användarna att använda i reklamsyfte.Twitter
Twitter (som betyder kvittra på engelska) är en hemsida där man kan skriva tweets, extremkorta inlägg på högst 140 tecken. Att tweeta eller twittra betyder att sända ut ett sådant inlägg. Texterna skickas till andra användare som anmält intresse att motta dem (så kallade följare, followers). Det finns en hel del jargong: Att retweeta är att skicka vidare någon annans meddelande, ett tweetup är ett möte organiserat på Twitter, tweeple är privatpersoner på sajten. Twitter är inte privat; alla som vill kan leta upp dina tweets och läsa dem. Därför har Twitter blivit mer professionellt än Facebook.

Men Twitter kan vara kul också. Serietecknaren Martin Kellerman har tusentals följare, tonårspopstjärnan Justin Bieber har miljontals – de kallas Biebers Beliebers.

En hashtag är en liten ruta, #, som man sätter före en sökterm på Twitter. Då hittar man alla som uttalat sig och märkt sitt inlägg med den termen, till exempel #skolchatt. Vana twittrare har tweetdecks – en sida på datorn där de snabbt kan se många twittrares meddelanden i en lång rad.Bloggar och bubblare
Det finns många fler sociala medier. En blogg (förkortning för weblog), är ett slags dagbok där någon berättar om sitt liv eller sina åsikter. För att blogga behövs ett publiceringsverktyg som skapar en hemsida utan att man behöver kunna programmera. Vanligast är WordPress. Enklare verktyg är på väg, till exempel Posterous. Bloggare kommenterar ofta varandra.

På Youtube finns massor av instruktionsfilmer. Tillsammans med Wikipedia utgör den en revolution för mänsklighetens förmåga att kolla upp både fakta och handgrepp. Det finns fler: Nätdejtingsajter som Match.com, spelsajten World of warcraft, fotosajten Flickr.com, Gowalla, som talar om exakt var på jorden du befinner dig … och så vidare. En del tynar bort, som Myspace (musik) som förut var enormt, medan andra som Tumblr (bloggar) växer snabbt. Internet-massans framtida nycker avgör vilka som blir något mer än bara bubblare, vilka som går under och vilka som kanske överlever oss.

Fakta om sociala medier

• Facebook hade i juni i år cirka 750 miljoner användare.

• Twitter hanterar en miljard tweets om dagen och har cirka 200 miljoner användare.

• Amerikaner lägger en femtedel av sin totala datatid på sociala medier.

• Fler än hundra timmar video läggs på Youtube var femte minut.

Sociala nätverk

Det finns mängder av sociala nätverk. Här är några:

Google+ – Googles rival till Facebook

Bebo – tidigt konkurrent till Facebook

A small world – kräver en inbjudan, mest för välbeställda

Diaspora – starkare integritet för användarna än på Facebook

Habbo – för tonåringar

LinkedIn – professionellt nätverkande

Ning – för företag

Xing – professionellt

Orkut – stort i Brasilien

Renren – kinesiskt

ur Lärarförbundets Magasin