Läs senare

Tiden facklig huvudfråga

Att få mer tid för eleverna är en viktigare fråga än högre lön, konstaterar Sven Olav Lyngstad, stråklärare och fackligt förtroendevald på Trondheims kulturskola.

22 Sep 2011

Norska lärare har generellt betydligt bättre lön än sina svenska kollegor. I Trondheim tjänar en kulturskollärare numer i genomsnitt nästan 41 000 svenska kronor i månaden. Vissa tjänar mer, andra något mindre beroende på utbildning och bakgrund.– Vi fick ett stort lönelyft när vårt fackförbund Musikernes fellesorganisasjon (MFO) kom med i LO för sju år sedan. Så kulturskollärare har bra betalt, samma lön som lärare i grundskolan. Däremot kämpar vi i facket för att få mer tid för eleverna. En lärare med full tjänst ska inte behöva ha ansvar för mer än 50 elever, säger Sven Olav Lyngstad.

En lärare som jobbar heltid i Trondheims kulturskola har i snitt 72 elever. Med en bunden undervisningstid på 19 timmar i veckan innebär det 16 minuter och 33 sekunder per elev. Men tack vare gruppundervisning på olika nivåer, och eftersom lärarna har stor frihet i hur de använder sin tid, får de flesta elever ändå mer undervisningstid.

– Jag vill ge eleverna så mycket de behöver och skulle inte kunna leva med att ha dem så kort tid som 16 minuter, så jag använder mer tid än jag ska till dem. Det innebär att jag lägger mindre tid på andra uppgifter. Men det kan jag göra i kraft av min undervisningsrutin, jag behöver kanske inte samma tid för förberedelser som en yngre lärare gör.

MFO är ett förbund för utövande konstnärer och pedagoger, och det största fackförbundet i kulturskolan. Att 90 procent av kulturskollärarna är organiserade där beror på att majoriteten är utbildade musiker, berättar Sven Olav Lyngstad.

– Vi har behållit en identitet som musiker, även om vi är lärare också. Jag är själv aktiv som musiker, både jag och många av mina kollegor har till exempel vikariat i symfoniorkestern. Men även de kollegor som arbetar med andra estetiska ämnen ska känna sig hemma i MFO. 

ur Lärarförbundets Magasin