Läs senare

Bild & bygg – en lyckad mix

LektionstipsetEtt samarbete mellan estetiska programmet och vvs- och fastighetsprogrammet resulterade i nya möten och kunskaper. Och en extern utställning.

24 Mar 2017
Foto: Patrick Degerman

Tipsa oss!

Har du en favorit­lektion? Dela med dig till kollegorna!

Mejla oss på uttryck@larar­forbundet.se.

Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå är en stor skola med över tusen elever. Här ryms många program som står långt ifrån varandra, utbildningsmässigt och socialt.

– I höstas var vi några lärare som började prata om hur vi skulle kunna jobba med eleverna för att de olika programmen skulle få mötas och visa sina kunskaper för varandra, berättar Louise Burlin.

Hon är bildlärare och undervisar på det estetiska programmet. Tillsammans med bland andra kollegan Fredrik Lindström, yrkeslärare inom bygg och anläggning, drog hon igång ett projekt med elever från det estetiska bildprogrammet och elever som läser vvs- och fastighet, vf-programmet.

Louise Burlin

Ålder: 52

Yrke: Bildlärare

Utbildning: Bildlärarutbildningen i Umeå

Arbetsplats: Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå

– En intention var att vi ville blanda tjejer och killar på skolan. På bildprogrammet går många fler tjejer än killar och vf består bara av killar, säger Louise Burlin.

Samarbetet gick ut på att i små grupper skapa ett julträd.

– Det valde vi för att det var juletider, men man kan ju välja vad som helst där det ingår moment för båda programmen.

Det första eleverna fick göra var att i grupper analysera vad julen är och komma på ett tema för sitt träd. En grupp valde konsumtion, en annan matfrosseri och en tredje sociala medier.

– Uppgiften var att mixa kunskap och uttryck och skapa en trädliknande symbol för julen, genom att först göra en skiss, sedan bygga en stomme av metall och till sist smycka trädet så att symboliken blev tydlig, berättar Louise Burlin.

Fredrik Lindström

Ålder: 46

Yrke: Yrkeslärare inom bygg och anläggning, slöjdlärare

Utbildning: Grundskollärarexamen i slöjd och SO, yrkeslärarexamen i bygg.

Arbetsplats: Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå

Syftet var bland annat att eleverna skulle få öva entreprenöriella egenskaper och samarbetsförmåga och framför allt att de skulle nå sina egna kursmål: förmedling av budskap för bildeleverna och sammanfogning för vf-eleverna. Men alla var med på allt och det gav resultat som lärarna inte hade vågat hoppas på innan.

– När de skissade på sina träd kunde en bildelev säga: Det blir snyggast om vi gör så här, och en vf-elev svara: Men om vi gör så här så håller det ihop bäst, säger Louise Burlin.

Fredrik Lindström menar att hans vf-elever fick med sig något väldigt viktigt av samarbetet.

– Bildeleverna har verkligen hjälpt mina elever att inse syftet med en noggrann skiss. De skisser de gör i dag är de bästa jag sett på vf-programmet.

På det sociala planet blev projektet en fullträff.

– I dag kan vi se de här eleverna sitta tillsammans i matsalen och prata. Det hade aldrig hänt innan, säger Fredrik Lindström.

Kunskaper i förgrening

Vad? Samarbete mellan elever i årskurs 2 på estetiska programmet bild och elever i årskurs 1 på vvs- och fastighetsprogrammet (vf) som tillsammans skulle skapa ett julträd.

Tid? Cirka 10 timmar

Material? Bland annat trä, plåt, metallrör, plexiglas, foton och akrylfärg.

Kunskapsinnehåll? För bildeleverna: skissa, uttrycka och förmedla ett budskap. För vf-eleverna: sammanfogning som att svetsa, bocka och gänga.

ur Lärarförbundets Magasin