Läs senare

Blogg underlättar undervisningen

LektionstipsetMusikläraren och bloggkändisen Rickard Carlsson spar tid och gör undervisningen mer varierad med hjälp av »Musikrum Rickard«. Här tipsar han om hur estetlärare enkelt kan bygga en egen lärarblogg.

Blogg underlättar undervisningen
Foto: Anders Andersson

− Det kändes som jag behövde klona mig för att räcka till för varje elev. Jag var frustrerad över all arbetstid som gick åt till att organisera i pärmar, bära omkring på material och få eleverna att ha rätt papper med sig.

Då bestämde jag mig för att börja digitalisera övningar, instruktioner och lektionsplaneringar, säger Rickard Carlsson som skapat bloggen »Musikrum Rickard«, som vi berättat om tidigare i tidningen Uttryck.

Han säger att bloggen fungerar som ett nav med flikar om musikhistoria, musikteori, komposition, musikinstrument, sjungande och spelande.

När han för sex år sedan satte i gång med att digitalisera sitt undervisningsmaterial, prövade han först med att ha en hemsida. Men insåg snabbt att det blev för mycket jobb att lära sig programmering. I stället fick han tipset att starta en blogg. Bloggen var enkel att använda och hade tydliga instruktioner.

Rickard Carlsson

Ålder: 47 år.

Yrke: Förstelärare i musik.

Utbildning: Musiklärare med inriktning mot grundskola och gymnasium vid Musikhögskolan i Malmö.

Arbetsplats: Trönningeskolan (F−9-skola) i Halmstad.

År i yrket: 15 år.

Inspireras av: Listor. Göra egna och läsa andras. Det kan handla om allt från listor över 60-talshits till vilka mobiltelefoner som är bäst.

På fritiden: Komponerar musik i hemmastudio, lagar mat och är aktiv som musiker i Frälsningsarmén.

Rickard Carlssons blogg: musikrumrickard.blogspot.se

Reportaget »Här skapas morgondagens producenter« hittar du här.

− Jag kan publicera material som eleverna direkt tar del av i sina mobiltelefoner och datorer. Vinsten är att eleverna kommer mer förberedda till lektionerna och att jag kan snabbt hjälpa dem med detaljer, sammanhang och översikter.

Genom bloggen har Rickard Carlsson lättare kunnat individanpassa undervisningen och låta elevernas intressen styra. Han gör också instruktionsfilmer som han publicerar på bloggen. Till exempel kan han visa olika sätt att spela trummor eller hur man tar ut pianoackord, vilket spar undervisningstid. Han hoppas att fler lärare ska upptäcka tidsvinsten och fördelarna med att skapa en egen blogg för undervisning, som kan anpassas för alla åldrar från årskurs 3 till gymnasiet. Och även i andra estetiska ämnen, som bild och slöjd.

Det som behövs för att komma igång, bortsett från den digitala plattformen (dator, surfplatta eller smartphone) är ett verktyg att skapa bloggen i och en så kallad molntjänst för att lagra innehållet, som Dropbox eller Google Drive.

Att bygga själva bloggen i gratisverktyget Blogspot, som Rickard gjorde, och som knyts till ett Googlekonto, tar cirka 1-2 dagar.

När det är gjort kan man bygga på med material efter hand, som appar, länkar, filmklipp och annat.

Vad gäller kunskapsinnehållet i musiken kan bloggen användas av eleverna som en hjälp att komponera, musicera samt förstå musikens funktion och utveckling ur historiska, geografiska och samhälleliga perspektiv.

Trixet är att göra det enkelt och kort, menar han. Filmerna ska inte vara längre än några minuter för att eleverna ska behålla koncentrationen.

− Våga prova! Det är enklare än man kan tro. Mixen av pedagogik och underhållning lockar eleverna.

Kontrollera med musikförlagens branschorganisation Musikförläggarna om du är osäker på vilket material som får publiceras och vad som är upphovsrättsskyddat: www.musikforlaggarna.se

ur Lärarförbundets Magasin