Ingår i temat
Döm själv
Läs senare

Elevintervjuer om betyg

Att sätta betyg är svårt men det kan också vara tufft för den som blir bedömd. Uttryck pratade med två högstadieelever strax efter att de fått vårterminens slutbetyg.

23 Okt 2015

»Betyg är bra och motiverande«

Ella Ullsten, 14, åk 8.

Vad tycker du om betygen du har fått?

– Det känns bra, jag är nöjd till 90 procent men två av betygen förstod jag inte och måste vänta tills i höst med att fråga varför det blev som det blev.

Känns det annorlunda att få betyg i bild, slöjd och musik än i andra ämnen?

– Ja, eftersom det bygger mycket på erfarenheten man har hemifrån, om man är van att snickra till exempel. Jag hade jag inte sytt på en maskin på två år och då är det svårt att komma igång med syslöjden. I musiken var det första terminen som det blev regelbunden undervisning eftersom vi har haft en del problem med lärare. Det är svårt att veta vad man ska få för betyg eftersom det inte är så många uppgifter utan mer bygger på att träna. I bilden vet jag inte riktigt vad som räknas eftersom det inte finns några mallar för hur det ska se ut.

Är det bra att betygen inte bara bygger på det man skapar i de här ämnena utan även på teori, som att göra skriftiga analyser och reflektioner?

– För mig är det bra eftersom jag är duktig på att skriva texter och mina arbeten inte alltid blir så bra. Det är ett bra komplement. Vissa är duktiga på att konstruera saker medan andra måste fråga och då är det begränsat med tid att hinna göra något praktiskt. Man kan inte heller jobba vidare med olika uppgifter hemma på samma sätt som i and­ra ämnen.

Påverkas betygen av relationen till läraren?

– Jag tror att det betyder mycket hur man beter sig i klassrummet. Jag försöker vara aktiv och ställa många frågor. Sitter man med lurar på sig och håller på med mobilen får man inte lika bra betyg även om man kanske lämnar in lika bra arbeten. Vissa tycker att det är orättvist men jag tänker att det är jobb också, att vara aktiv och engagerad. Jag har också gått med i kören för att visa vad jag kan och då blir det mer bedömningsmaterial för läraren.

Är det begränsande eller peppande att bli betygsatt i estetiska och praktiska ämnen?

– Det är klart att man begränsas till viss del men annars kanske det skulle ha gått ännu långsammare för mig att bli klar. Viss press är bra. Det skulle nog vara roligare utan bedömning men då skulle det inte vara riktiga ämnen. Jag tycker att betyg är bra och motiverande. Eftersom jag är bättre i syslöjd än träslöjd är det bra att de ämnena väger upp varandra i betyget

Vad vill du förbättra i de ämnena under nästa år?

– Jag ska försöka lägga ner mer tanke bakom mina arbeten. Min uppgift jag gjorde i slöjden nu var lite för enkel, men det är svårt att veta hur mycket man kan utmana sig själv och ändå hinna klart. I musiken ska jag försöka ta mer plats och inte hålla mig så mycket i bakgrunden.

 

»Ber man inte så mycket om hjälp får man bättre betyg«

Joanna Helte, 14 år, åk 8.

Är du nöjd med dina betyg?

– Jag är ganska nöjd även om de skulle kunna vara bättre.

Tycker du att det är lika viktigt att få bra betyg i musik, bild och slöjd som i andra ämnen?

– Egentligen inte även om de är lika mycket värda som de andra. Det känns som det inte är lika nödvändigt att kunna spela gitarr som att vara bra i matte för att kunna få ett jobb.

Är det bra att få betyg i de ämnena?

– På ett sätt är det peppande eftersom man vill göra sitt bästa men det är också stressande. Det var mycket roligare med bild, musik och slöjd i mellanstadiet när vi inte fick betyg. Jag tycker att jag gjorde bättre saker när jag inte tänkte så mycket på att få det perfekt. Det fanns mer att välja på och blev mer fantasifullt då. Det är ganska läskigt att bli bedömd om man ska sjunga inför klassen eller om man målat något jättefult. Jag vet att bedömningen inte bara handlar om hur snyggt det blir utan hur man har tänkt med skuggor och annat. Men jag tror att jag skulle våga mer utan betyg.

Är det rättvist att betygen inte bara bygger på hur bra man är på att sjunga,­ spela, måla och slöjda?

– Ja, eftersom alla inte är bra på att sjunga och måla ska man också bedöma hur mycket man anstränger sig och hur man jobbar på lektionerna.

Vilket av dessa ämnen gillar du mest?

– Bild, eftersom jag tycker att jag är bättre på det än att sjunga och spela instrument. Jag är mer intresserad av SO-ämnen, engelska och idrott men skulle inte vilja välja bort bild, musik och slöjd eftersom det är skönt att göra annat än att bara skriva och räkna.

Vet du vad som förväntas av dig för att få bra betyg i bild, musik och slöjd?

– Nej, det är ganska otydligt. I slöjden är det lite lättare att veta hur man ska arbeta med olika uppgifter på egen hand. Ber man inte så mycket om hjälp får man bättre betyg. Jag tror ändå att det är lite lättare att få bra betyg i de här ämnena än i de andra.

Finns det något som du vill förbättra nästa år?

– Jag vill bli bättre på att rita och att spela gitarr. Vi har inte haft musik i åttan men i sjuan fick man sjunga upp för läraren om man ville men det gjorde inte jag. I nian kommer jag nog att göra det om jag får vara ensam med läraren eftersom det kan vara ett sätt att höja betyget.

Vad kommer du att välja för slags slöjd?

– Syslöjd eftersom alla mina kompisar gör det. Det är inte kul att vara ensam tjej i träslöjden. Jag tycker också att jag är bättre på det.

Brukar du diskutera betygen med lärarna under året?

– Vill man så kan man fråga hur det har gått med varje enskild uppgift. Jag brukar göra det. En gång lyckades jag få ett betyg ändrat i orienteringsdelen i idrotten som visade sig vara fel.

ur Lärarförbundets Magasin