Läs senare

Folke fick hjälp mot bruset

TINNITUSMusikläraren Folke Taubner har i stort sett blivit av med sin tinnitus med hjälp av stretching, bettskena och genom att leva och tänka lugnare.

15 Feb 2012
Folke fick hjälp mot bruset
Tinnitus

Folke Taubner är musiker och musiklärare i Surte utanför Göteborg. Han led av tinnitus och ljudöverkänslighet i mer än tio år, innan han fick hjälp.
– Det bara kom och hände under en period när jag hade extra mycket omkring mig. Ljudet inne i huvudet var som en tv som står på utan program, fast starkare.

Han var helt sjukskriven och fick tacka nej till frilansjobb under en termin. I skolan fick han bättre lokaler och gjutna hörselskydd. Men han blev inte bättre.

Foto: Helena TaubnerAv sin läkare fick han diagnosen obotlig tinnitus. Via en tidningsartikel kom han i kontakt med YTS-kliniken (YTS står för yrsel, tinnitus, smärta) i Skåne. Han kände sig skeptisk, men gav det ett försök eftersom han ville ta alla chanser att minska ljudet.

Han hade alltid hållit många bollar i luften och sagt ja för ofta, både när det gäller skolarbete och frilansjobb. Utan almanacka och utan att missa en enda gång. Anna-Lena Pihlblad, som driver YTS-kliniken, ansåg att det skapade stress och föreslog att han skulle skaffa en almanacka.

– Hon tyckte att jag skulle försöka få ned tempot på tankar och idéer, säger Folke Taubner.

Den första tiden höll han fortfarande allt i huvudet, men snart började han kolla med almanackan. Han fick också hjälp med bettskena, inslipning av käkbettet som var två millimeter snett, och med stretching och styrketräning för att sträcka ut musklerna i nacken och få en bättre hållning.

Det går att bota stressrelaterad tinnitus genom att bryta en ond cirkel av tankar, felaktig kroppshållning och muskulära spänningar, anser Anna-Lena Pihlblad.

– Ofta är det något som har hänt i livet, i samband med en kris eller olycka, som utlöst spänningsproblematiken, säger hon.

Illustration: Lasse SkarbøvikTillsammans med sin dåvarande kollega, övertandläkare Assar Bjorne, märkte hon att tandpatienters tinnitus försvann vid bedövning. Det ledde vidare till att behandla muskulära spänningar, att se över hur personen lever och förhåller sig till stress.

Anna-Lena Pihlblad menar att tinnitus bildas av att tankar, känslor och beteenden som leder till en stressreaktion, där man pressar samman tänderna och blir kroniskt spänd i musklerna kring käke, ansikte, nacke och axlar. Spänningssignalerna överförs till hörselbanorna i hjärnstammen, vilket skapar ljud i form av tinnitus. Det i sin tur leder till nya negativa tankar och mer stress.

– För att nå bestående resultat måste patienterna arbeta aktivt med att åtgärda orsakerna bakom stressen, säger hon.

När Folke Taubner kört stretchövningarna en tid försvann uppskattningsvis hälften av ljuden. Sedan blev det sakta bättre. Nu kör han övningarna när han känner av nacken. Då ökar ljuden i kanske en kvart. Sedan blir det tyst.

Fyra år efter att han fick hjälp är han i stort sett av med problemen. De kan komma ibland när han har mycket omkring sig. Men han är tillbaka, både som lärare och frilansmusiker, och använder sällan sina hörselskydd.

– När jag går i pension ska jag ägna mig mer åt mitt valthorn igen.

 

Så undviker du tinnitus

• Ta ljudkontrollen över din och dina elevers arbetsplats.

• Hörselskydd är bra men ska inte behövas. Om du trots allt måste använda hörselskydd, se då till att de är individuellt anpassade. Se också till att dina elever har bra hörselskydd som används hela tiden.

• Kontrollera ljudnivån med PA-system, satsa på digitala instrument eller instrument som kopplas direkt in i PA-systemet.

• Dela på klasserna. Ha inte fler än 15 elever vid varje tillfälle och i samma lokal.

• Häng upp textilier, lägg mattor på golv, särskilt under trummor och andra platser där eleverna står.

• Certifiera ljudtekniker.

Fyll klanglådan i akustiska pianon med gullfiber eller rockwool.

Källa: Hörselhälsa – ett studiematerial för grundskolan, (Arbetslivsinstitutet)

Spara

Spara

ur Lärarförbundets Magasin