Läs senare

Musikläraren bakom Funkismello

På tapetenI Funkismello sjunger finalisterna till en livs levande orkester under ledning av Per-Ove »Knappen« Ståhlknapp, musiklärare i kulturskolan i Upplands Väsby.

Per-Ove »Knappen« Ståhlknapp, musiklärare i kulturskolan i Upplands Väsby. Foto: Lasse Burell

Vad ingår i ditt uppdrag för Funkismello, melodifestivalen för personer med kognitiva eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar?
– Jag står för allt som har med musiken att göra. Förbereder artister och musiker, kollar tonarter och arrangerar varje låt för vårt tolvmannaband så att den passar artisten. Från början var vi ett lärarband som spelade men de senaste åren har vi bara haft proffsmusiker i orkestern. De tycker att det här är den roligaste spelningen på året.

Det är tretton låtar som ska arras och övas in. Tar det lång tid?
– Ja, i vissa fall kan en låt ta uppåt tjugo timmar att förbereda. Jag måste skriva ned varenda ton, vartenda slag på hi-haten, varje gitarrackord och varenda körinsats. Och så stråk och blås förstås. Vi har bara en enda repetition innan artisterna kommer. Dagen efter kommer de 13 finalisterna och musicerar hela dagen med »mellobandet«.

Det låter som om det tar mycket kraft …
– Jo, långa tider lever jag med den dygnet runt. Jag kan vakna på natten och fundera på vilken tonart som passar just den artisten bäst, eller hur jag ska kunna hjälpa någon med nervositeten. Men att få vara en del av Funkismello är fantastiskt. Vi har så kul. Att få vara med och se hur artisterna, där en del från början har varit väldigt osäkra och nervösa, kliver upp på scenen, hur de växer som personer, tar för sig och njuter av situationen. Jag får rysningar bara av att tänka på det.

Har dina elever i kulturskolan glädje av att du är med i Funkismello?
– Ja, absolut. Vi har en delfinal här i Upplands Väsby som ger dem tillfälle att uppträda i pausen. Några elever har också själva tränat inför och deltagit i tävlingen. Och så har jag introducerat Funkisglädje i musikskolan, elever med funktionsnedsättning deltar i musiken ibland individuellt och ibland tillsammans med de andra eleverna.

ur Lärarförbundets Magasin