Läs senare

Gör Skam(lig) teater

LektionstipsetGenom att sätta upp scener från tv-serien Skam får eleverna på Blommensbergsskolan agera i sin egen värld.

av Sebastian G Danielsson
02 Maj 2017
02 Maj 2017
Malin Appeltofft är teaterlärare på Blommensbergs­skolan i Stockholm.
Foto: Jeanette Andersson

Scener ur skam

Vad? Elevens val-projekt i teater.

För vilka? Årskurs 8.

Tid? En timme i veckan under en termin.

Material? Enkel bakgrund som rekvisita, samt projektorbilder till scenografi.

I julas passade Malin Appeltofft, teaterlärare på Blommensbergs­skolan i Stockholm, på att se den norska succéserien Skam. Då slog det henne – vilken uppenbar koppling till Romeo och Julia. Hon hade nyligen haft ett projekt om Shakespeare med sina åttor och efter att ha sett serien frågade Malin Appeltofft om de hade koll på Skam. Om de hade! Många spetsade öronen när hon berättade om tredje säsongens blinkningar till Romeo och Julia. Så när de började prata om vårens teaterprojekt i elevens val var eleverna bestämda – de ville jobba med Skam.

– Jag tyckte det var en jättebra idé, säger Malin Appeltofft.

Hon letade fram karaktärsbeskrivningar på nätet på tjejgänget och skolsköterskan, och började spåna med gruppen.

– Vad vill vi berätta? Vad är skam ­för oss? Är det verkligen något man vill visa upp för sina skolkompisar? Karaktärerna i Skam blottar sig ju verkligen.

Eleverna backade inte, men hade olika idéer på tillvägagångssätt. Några ville göra parodi och leka med lustiga norska ord som »drittsekk« (skitstövel), några ville göra scenerna på allvar. Nu är de mitt uppe i projektet.

– Det har fallit sig naturligt att vi har följt scenerna från serien. Det är ganska mycket på allvar men ändå lite kul, säger Malin Appeltofft.

De inleder med en scen där man förstår att karaktärerna är nya för varandra, de har precis börjat på skolan. Scenen blir som en presentation. Sedan går de in på när tjejgänget i Skam pratar om att festa på helgerna. Ytterligare två scener kretsar kring Vildes besök hos skolsköterskan – dels när hon ska hämta kondomer, dels när hon tror att hon är gravid.

Tipsa oss!

Har du en favorit­lektion? Dela med dig till kollegorna!

Mejla oss på uttryck@larar­forbundet.se.

– Eleverna har fastnat för Vilde. Det här med att hon är så naiv och inte förstår att William inte är intresserad av henne.

Totalt kanske gruppen sätter upp tio scener. De ska även göra något kring de bästa citaten av Noora, tjejgängets moraliska kompass.

– Som lärare tycker jag att det är bra och skönt när en tjej är så verbal och vågar säga ifrån, så det är roligt att vi använder oss av de replikerna.

Mycket av projektet handlar om karaktärsarbete. Malin Appeltofft tycker Skam är bra på det sättet, eleverna kan identifiera sig med olika delar av karaktärerna. Serien lämnar även mycket åt fantasin, något gruppen har reflekterat över. Vad gjorde alla personer i serien innan gymnasiet? Teatergruppen pratar om att göra någon sorts tillbakablick, kanske ska publiken få ta del av någons tankar.

Utöver kopplingen till Shakespeare tycker Malin Appeltofft som svensklärare också att det är kul att eleverna använder norska uttryck, framöver ska de jobba med nordiska språk. Innan dess ska gruppen spela upp scenerna inför resten av skolan. Malin Appeltofft tror publiken kommer att gilla vad de ser.

– Det känns bra att vi utgår från något eleverna har sett, som berör dem i deras liv.

Malin Appeltofft

Ålder: 46 år.

Yrke: Lärare i teater, svenska och engelska.

Utbildning: Teaterpedagog vid Lärarhögskolan i Stockholm och Malmö. Grundskollärare årskurs 4-9 vid Lärarhögskolan i Stockholm, samt kurser i lingvistik och musik.

Arbetsplats: Blommensbergsskolan i Gröndal, Stockholm.

År i yrket: 16 år.

Inspireras av? Jag inspireras av nytänkande människor som brinner för det de gör. Kultur i alla dess former, mina barn, kollegor och elever.

På fritiden? Ser mycket på film, sysslar med stand up-komik och tittar på mina barns fotbollsmatcher.

ur Lärarförbundets Magasin