Ingår i temat
Kulturpolitik
Läs senare

Hon förbjuder musiken

KulturpolitikGenom att förbjuda musiken i alla dess former vill Veronika Uhras Johansson visa sina högstadieelever vilken betydelse den faktiskt har.

av Erik Ignerus
02 Maj 2017
02 Maj 2017
Foto: Mats Samuelsson

Veronika Uhras Johansson har hört att många kollegor har elever som ifrågasätter musikämnets värde och betydelse. Hon har även själv varit med om det några gånger.

»Vad ska jag med musik till om jag ska bli rörmokare?«, är ett exempel på en fråga som kan dyka upp.

Under en lektion låter hon därför sina högstadieelever själva finna svaret på frågan.

Veronika Uhras Johansson

Ålder: 48.

Yrke: Musiklärare.

Utbildning: Musiklärarexamen i Örebro.

Arbetsplats: Hofgårdsskolan i Sävsjö.

»Riksdagen har klubbat igenom en ny lag i Sverige: ALL MUSIK HAR FÖRBJUDITS«, proklamerar Veronika Uhras Johansson när eleverna kommit in klassrummet, samtidigt som hon visar upp vad beslutet innebär med hjälp av en projektor.

Lagen gör det olagligt att spela instrument, lyssna på eller komponera musik, och att ha konserter. Straffet för den som på något sätt bryter mot lagen är livstids fängelse.

När den dramatiska introduktionen är över blir det elevernas uppgift att välja sida. För eller emot lagen. De måste även hitta argument som stödjer deras åsikt. Eleverna får jobba i par. Hittills, hon har testat lektionen på strax under tvåhundra elever, har alla varit emot.

Efter en stunds diskussion får eleverna redovisa sina argument.

»Man förlorar intresset för att åka epa-traktor. Det kommer bli tyst i butiker, reklaminslag och tv-program. Nästan alla tv-spel hade förbjudits«, är argument som de har kommit med.

»Musik förmedlar en känsla och den känslan är viktig för att må bra«, är ett annat.

– Som musiklärare blir jag förstås jätteglad över att få höra och se det här, att de är så pass förståndiga. Många har ju också tagit upp att vi inte skulle kunna ha musik i skolan då, och ser det som ett argument. När jag sitter och läser igenom alla argument i efterhand blir det väldigt påtagligt, oj så positivt och härligt, säger Veronika Uhras Johansson.

När den nya läroplanen gjorde tydligt att diskussioner skulle ges större plats i musikundervisningen fick Veronika idén till lektionen. Hon ser flera fördelar med upplägget.

– Jag tycker det är kul att eleverna får tänka till och att se hur det landar i olika grupper. Häromdagen pratade vi på skolan om att det sociala samspelet mellan eleverna blivit mer och mer torrt. När de står och väntar på en lektion tittar de ofta ner i sina mobiler. Därför känns det extra viktigt. De ser också tydligt att musiken förmedlar en känsla och att den är viktig för att må bra.

Om det finns utrymme brukar hon gå vidare och diskutera censur med eleverna.

– Tror ni att det har varit så här någon gång förut?, frågar hon.

– Neeeeej, blir det rungande svaret från klassen.

Då brukar hon visa en snutt ur tv-serien Pop och politik som har gjort ett avsnitt om just censur.

– Det handlar om Lill-Babs som åker till Östtyskland och hon berättar om det. Det var ju inte länge sen, så en del blir ganska paffa. Det har hänt.

Fler argument från eleverna

  1. »Musik stimulerar hjärnan och våra skolresultat och prestationer. Man kan koncentrera sig bättre på mattelektionerna när man lyssnar på musik.«
  2. »Sverige har en stor musikexport och landets ekonomi hade fallit. Artister, och de som säljer instrument blir arbetslösa.«
  3. »Det skulle vara hemskt om man inte fick lyssna på musik. Tänk er en fest utan musik, ingen glädje. Man blir glad och lycklig av musik.«

ur Lärarförbundets Magasin