Läs senare

Ingen kommer undan politiken

09 Sep 2016

illustration: michel ducourneau

Rubriken här ovanför är en låt som underbart duktiga Marie Bergman sjöng på 70-talet. Och i höst stämmer orden på de estetiska ämnena – de figurerar i den politiska hetluften.

Ett par utredningar i höst är extra spännande för oss som intresserar oss för kultur.

Den ena är gymnasieutredningen som ska analysera och föreslå hur estetiska ämnen ska införas igen. Estetiska ämnen slutade vara obligatoriska genom gymnasiereformen 2011. Sedan dess har ämnena helt försvunnit på många skolor. Nu har regeringen lovat att återinföra obligatoriet.

Den andra är kulturskoleutredningen som ska ta fram en nationell strategi för landets musik- och kulturskolor. I dag är skillnaderna stora mellan kommunerna, bland annat när det gäller köer och deltagaravgifter. Vissa grupper av barn har sämre tillgång till kulturskolan och det beror på till exempel funktionsnedsättning, socioekonomisk och kulturell bakgrund, kön eller geografi. Hur ska dessa kunna nås på ett bättre sätt?

Utredningen tittar också på bristen på utbildning för kulturskollärare och funderar på om det vore bra att liksom våra nordiska grannar ha en lagstadgad kulturskola.

Vi på redaktionen för Uttryck kommer under hösten att hålla koll på förslagen och skriva om hur de påverkar dig som lärare. Vi kommer förstås också att bjuda på en massa annan nyttig och inspirerande läsning, välkommen till en ny tidningstermin!

ur Lärarförbundets Magasin