Läs senare

Krönika: Klas Jervfors

28 Okt 2013
Krönika: Klas Jervfors
Illustration: Elin Sandström

I år testade vi ett nytt grepp på kulturskolan där jag jobbar. Vi hade instrument- och ämnesdemonstration i början av läsåret i stället för på slutet av läsåret som vi tidigare haft. Då jag även är verksamhetsledare på skolan så är min terminsstart väldigt intensiv. Därför blev min demonstration i år verkligen på en höft.

Som tur är har jag lite rutin vid det här laget och demonstrationen resulterade i att jag lyckades »skaffa mig« två tubaister, en barytonelev, en trombonist, samt en trumpetare inom bleckblåsämnet. Detta får räknas som ett gott resultat i en liten kommun som vår.

Jag har nu haft ett par lektioner med dessa nya adepter och funderar en del över varför de valde att börja spela just dessa instrument. Svaret i samtliga fall är att de tyckte det var kul att få ljud i lurarna, att de kunde blåsa krumelurfraser i dem och i vissa fall blåsa starkt i dem. Kanske uppskattar de även mig som lärare och person och föll för min förföriska charm?

Hur som helst har ingen av dem mig veterligen någon musikalisk förebild på det instrument de valt med sig i bagaget. Detta får mig att fundera kring: hur viktigt är det med förebilder?

Jag hade ingen förebild att se upp till när jag en gång i tiden blev övertalad av min far att börja spela trombon. Jag minns att jag ville spela trummor, men vi bodde i lägenhet…

På instrumentprövningen jag var på fick jag bra ljud i valthornet jag prövade och det räckte för mig för att vilja spela valthorn. Men farsan såg som sagt till att jag valde trombon i stället. För mig har ändå förebilder varit viktiga, ja rent av ­avgörande till att jag fortsatt spela.

Mina förebilder var i början äldre elever och lärare, sedermera spelkompisar och musiker som jag ser upp till. Även föräldrapåtryckningar, kompisskap och samhörighetskänslor har självklart varit bidragande orsaker till att jag fortsatt spela. Men om en elev verkligen ska intressera sig för musiken och instrumentet krävs nog på sikt någon musikalisk förebild.

Här tror jag att vi lärare spelar en oerhört viktig roll, både som musiker och som guider till aktiv lyssning för våra elever. Vi ska tipsa om bra musik de bör lyssna på.

Men kanske är vårt största ansvar att skapa en tradition för att få fram duktiga, oftast äldre, elever som kan inspirera de yngre. Då krävs att man som lärare kan allt från att skapa samhörighetskänsla, lära ut bra saker och visa på förebilder till att själv vara en förebild. Får man hjulet att snurra kan det bli bra!

Klas Jervfors

Arbete Kulturskolan och fyra grundskolor i Gnesta
Viktigast just nu Årstidernas växlingar
Lyssnar på Jobbrelaterade grejer plus skvalmusik
Film Gärna franskt
Förebild Larry David och Svampbob fyrkant
Längtar till Nästa löprunda

ur Lärarförbundets Magasin