Läs senare

Miljön – din bästa kollega

06 Sep 2017
Illustration: Tzenko Stoyanov

Ibland kommer jag in i bildsalar som skriker av tristess. Näst intill misshandel av en sal som ska sjuda av inspiration, glada färger, alster, hela och rena penslar, paletter, konstverk, märkliga ting och massor av stafflin.

I min värld är bildsalen den sal som ska ropa på eleverna »Kom! Stig in! Låt dig inspireras och komma igång med alla dina tankar!« och utan att klappa mig själv på axeln så är det faktiskt så i min bildsal, eller Ateljén som vi kallar den.

I min ateljé är det högt i tak, bokstavligt talat, det är ett härligt ljusinsläpp från takfönstren och på en av väggarna hänger självaste Mona Lisa som en central övervakande moder. Väggarna är glatt röda och runt om i salen finns små och stora saker från världens alla hörn som eleverna kan känna på, höra historier om och bli inspirerande av i sitt arbete.

Små saker kan göra så mycket, själv fyndar jag på loppis.

Här finns också ljusbord, snäckor, akvarellfärg, konstverk, alster och olika pågående elevarbeten – allt i ett härligt kreativt möte. Många som kommer in här vill stanna och känner att de vill skapa. Är det inte just detta vi vill att eleverna ska känna när de påbörjar sin bildlektion? Då har vi redan kommit halvvägs in i processen.

Vi vill erbjuda våra elever de bästa förutsättningarna för ett lyckat arbete – och då är miljön vår mest trogna kollega att ta till. I min utbildning till ateljerista och även under studieresan till Reggio Emilia i norra Italien fick jag lära mig mycket om miljöns betydelse för elevers kunskapsutveckling och kreativitet.

Begreppet »miljön är den tredje pedagogen« är något som jag alltid bär med mig och som jag ständigt förändrar för att locka fram nya intryck och tankar hos mina besökare i ateljén. Små saker kan göra så mycket, många saker fyndar jag på loppis. Som gamla kakfat med flera våningar som jag »serverar« temperapuckarna från, en vacker kruka eller en intressant tavla som man hittar för några tior.

Även om salen i sig själv inte är den bästa kan man genom små medel göra under. Ett roligt konstverk i fönstret, en lockande tavla på väggen, några färgklickar här och var eller ett gammalt cykelhjul i taket kan vara en början. Visst kommer det att krävas lite tid och engagemang men det har man igen flera gånger om när man väl börjar jobba.

Så nu när terminen har startat – utnyttja din tredje pedagog och ha små möten med den ibland. Magiska under kan ske och inspirationen får nytt liv! Jag lovar!

Josefine Andersson

Inspireras av: Kollegor inom bildämnet som delar med sig av sitt arbete på nätet.

Största utmaningen i jobbet: Att få alla elever att hitta sin kreativitet.

Skrattade senast: Under dagens sista lektion med ett gäng frågvisa 6:or.

Viktigaste fackliga frågan just nu: Lönerna.

ur Lärarförbundets Magasin