Läs senare

Musiken i fickan

Trött på att tjata om att mobilen ska stängas av? Gör
den till ett redskap i undervisningen! Med den nya generationens ”smarta telefoner” kommer ett stort utbud av nedladdningsbara program som kan förgylla lektionerna
i både musik, dans och teater.

29 Nov 2011

Bild: This Day in Music
Har dina lektioner störts av ringande mobiltelefoner eller sms:ande elever? Få saker bryter koncentrationen lika effektivt, hos såväl lärare som klasskamrater. Den nya generationens mobiltelefoner – så kallade smart phones – kan dock förvandlas till ett nydanande redskap i undervisningen.

Innovationen ligger i applikationerna, apparna, som kan laddas ned till mobilen eller iPaden. Appar kan vara allt från billiga spel till GPS-program för golfare, verktyg för nautiska beräkningar eller digitaliserade språkkurser. Museer världen över har tagit fram appar som låter användaren surfa sig igenom samlingarna på mobilskärmen, och även popstjärnor och musikalföreställningar lanserar egna appar. Här finns också hundträningsprogram, ridlektioner, reseguider – ja, faktiskt nästan allt.

Men det finns få ämnesområden där utbudet är så oöverskådligt stort som när det gäller konstnärliga yttringar. Här finns program som genom smidiga menyval hjälper dig att överblicka (och spela) musikvetenskapens alla ackord (ChordBank, ChordPicker), här finns apparna som låter dig öva på digitala instrument rakt på skärmen (Drum Meister, Piano DX), här finns dansskolor, digitala libretton och oöverskådligt många musikspelare och ringsignalsmakare.

Ingen ska tro att en mobil-app kan ersätta känslan av att spela på ett riktigt instrument, eller den personliga kontakten med en lärare. Däremot kan mobilen vara ett sätt att träna hemma, eller att bereda en ny ingång, med nya perspektiv, i musik- och dansvärlden. Låt eleverna skapa egna musikvideor, ta sig an improvisationsteater eller studera musikteori genom mobilen – och hitta själv ny inspiration som lärare.

Fotnoten har valt ut de intressantaste musik- och teaterapparna för såväl lärare som elever.

Självklart kan man inte räkna med att alla elever äger en smart phone. Låt dem jobba i grupp, eller föreslå att skolan köper in ett par mobiler för undervisningen för att undvika komplikationer.

Android eller iPhone?

Smart-telefonerna finns i två olika varianter – iPhone och Android. iPhone tillverkas enbart av Apple, medan Android-mobiler tillverkas av många. iPhone och Android använder olika operativsystem, vilket gör att iPhone-appar inte fungerar inom Android, och tvärtom. Vissa appar finns för båda varianterna, men eftersom iPhone länge har varit störst på marknaden, och Android dessutom har en lägre gräns vad gäller tillåten storlek på appen, har iPhone också länge haft ett större utbud av välgjorda appar.

14 appar att ladda ner

Glöm inte! För flera av betal-apparna finns det gratis prova-på-versioner.

VidRythm (iPhone)

Pris: Gratis.

MTV nästa. Förvänta dig ögonblicklig succé i skolan med appen där eleverna filmar varandra och skapar ljud, för att sedan mixa ihop det hela till en egen musikvideo. 20 valbara låtar och mängder med film- och fotoeffekter.

Operation Fallen Reich – Scenario Generator (iPhone/Android)

Pris: Gratis.

Rollspel. Mycket enkel men tilltalande app som genom ett knapptryck slumpar fram dramaintriger. Är knutet till rollspelet Operation Fallen Reich – men kan också inspirera till improvisationsteater.

Rehearsal 2 (iPhone)

Pris: 149 kronor.

Repetera. Dyr, men påkostad app som hjälper dig att träna in dina teaterrepliker. Tanka in manus via mejl och markera med olika färgpennor, klottra i marginalen, spela in din egen röst och skicka iväg ljudklippet via mejl. LineLearner är en billigare men enklare variant.

Actsophia (iPhone)

Pris: 75 kronor (Gratisversion finns).

Klar för scenen. Allt-i-ett-app med tips för (blivande) skådespelare. Röst- och kroppsuppvärmning, mallar för CV och brev till agenter, tips inför auditioner, inspelningsfunktion. Till och med en uppmuntringsavdelning när teaterlivet känns tungt.

Stage Directions Magazine (Android/iPhone)

Pris: Gratis.

Läs och lär. Teatertidning som tar upp allt från att träna på ”snygga” slagsmål på scen till att organisera stora teaterproduktioner.

Vocal Coach (iPhone)

Pris: 38 kronor.

Röstträning. Stretchövningar för kropp och ansikte, tips inför framträdandet, uppvärmning och nedvarvning för rösten samt specialövningar för styrka, klang, tonsäkerhet, med mera. Klart värd sitt lite dyrare pris. Androidtips: Vocal Ease.

MetGuitars (iPhone)

Pris: Gratis.

Gitarrhistoria. App gjord till Metropolitan Museum of Art’s utställning Guitar Heroes. Pedagogisk grafik över gitarrens delar, videoklipp från arkiven, nyinspelade intervjuer, konserter och musik från mandolin, luta, fiol med mera.

Stay in Tune (iPhone)

Pris: 28 kronor.

God stämning. Kromatisk stämmare som hjälper till att hålla tonen på alla sorters sträng- och blåsinstrument. Enkel och snygg design.

TapeMachine Recorder (Android)

Pris: 35 kronor (Gratisversion finns).

Ministudio. Spela in din röst eller en melodi och mixa och redigera ljudklippet i denna lilla bärbara studio. Upp till två timmar inspelningstid per ljudklipp.

This Day in Music (iPhone)

Pris: 22 kronor.

Kul lektionsstart. Något dyr men välgjord app som redovisar daglig musikvärldshistoria. Sökfunktionen klargör vilka musiker som delar födelsedag med eleverna och vilka låtar som toppade listorna vid olika datum.

Rhytm in Reach (iPhone)

Pris: 28 kronor.

Taktkänsla. Musikspel där eleverna får träna på taktkänslan och på att hålla ut toner tillräckligt länge. Upprepa en viss rytm som spelas upp i appen – och se genast med vilken precision du klarade uppgiften.

Circle Theory (iPhone)

Pris: 38 kronor.

Rubba cirklar. Kvintcirkelteori på ett lättillgängligt sätt. Snurra på de olika hjulen för att studera relationen mellan olika toner och skalor.

The Jazz Theory Book (Android)

Pris: 32 kronor.

Bra exempel på det stora utbud av digitala böcker som finns bland apparna. I The Jazz Theory Book analyseras jazzen på över 500 sidor, med allt från ackordanalys via bebop- och blues-skalor till reharmonisering.

Tap App (iPhone)

Pris: 15 kronor.

Stepp-app. Lär dig steppa genom text och tydliga videor som stegvis och i olika vinklar går igenom 12 grundläggande rörelser (med möjlighet att köpa till fler).

ur Lärarförbundets Magasin