Läs senare

När kvalitet går före kvantitet

18 Okt 2017

Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode

Jennie Johansson, Johanna Nilsson

Ordfront förlag

Slow fashion för tankarna till motsatsen i en annan bransch, nämligen fast food, som för de flesta ger negativa associationer. Vad innebär då slow fashion? Författarna menar att slow fashion är när kvalitet går före kvantitet, när färre och finare plagg prioriteras och när hållbar produktion och minimal negativ miljöpåverkan är viktigt. Boken kan ses som en introduktion i detta ämne. Den startar i modeindustrins vardag där arbetsförhållanden och kemikalie­hantering döljer sig i plaggens historia.

Därefter följer en guide till hur man ska kunna välja bland märkningar och material för att kunna agera hållbart, samtidigt som man ska kunna följa sin stil och visa identitet genom sina klädval. Författarna betonar att minskad konsumtion inte behöver innebära färre plagg i garderoben. Det finns andra sätt att äga ett plagg på, till exempel genom att låna, ärva eller byta.

Boken avslutas med ett kapitel om hur man ska vårda sina plagg och skor, samt hur man enkelt kan laga när de går sönder.

Boken får mig att tänka till kring mitt eget agerande av klädval och omvårdnad av mina plagg, även om det har en begränsad påverkan i förhållande till den globala tekoindustrin. Här behövs naturligtvis andra medel, men visst skulle min medvetenhet som textillärare kunna påverka framtidens beslutsfattare. Det är betydelsefullt att förstå de krafter som strävar åt motsatt håll och som vill få oss att konsumera mer. Boken är en bra början för att få en förståelse för just dessa krafter.

ur Lärarförbundets Magasin