Läs senare

Slöjden i fickan

Trött på att påminna eleverna att stänga av mobiltelefonen? Låt den då bli ett redskap i undervisningen. I den nya generationens ”smarta telefoner” finns ett stort utbud av nedladdningsbara program som kittlar slöjdkreativiteten.

22 Nov 2011

Bild: Real Cross-StitchFå saker är så störande för undervisningen som en ringande mobiltelefon. Och såväl lärare som elever blir lätt irriterade och distraherade när någon skickar sms eller spelar mobilspel under lektionstid. Men med den nya generationens mobiltelefoner – smartphones – kan man göra det ovälkomna inslaget i undervisningen till ett givande och nyskapande redskap.
Nyheten ligger i applikationerna, apparna, som varje smartphoneanvändare själv kan ladda ned till sin mobil. Appar kan vara allt från spel till GPS-program för golfare eller digitaliserade språkkurser. Här finns också musik-apparna, reseguiderna, hundträningsprogrammen och danslektionerna – med mera.

Men i applikationsdjungeln, för så kan den lätt uppfattas, döljer sig också programmen som gynnar slöjdundervisningen och inspirerar till både pyssel och möbelsnickeri. Här finns appar för rena nybörjare, till program som riktar sig till yrkesverksamma proffs. Här finns de ytterst praktiska apparna som går igenom olika träslag och dess egenskaper, men också digitaliserade museisamlingar, såsom London-museet Victoria & Alberts samling av lapptäcken som nu har fått en egen (gratis) app.

En mobil-app kan naturligtvis aldrig ersätta känslan av att röra vid materialet, men kan vara en god ingång för att väcka elevernas intresse för slöjd. Att få välja ut ett nytt stick- eller täljprojekt genom att botanisera i mobilen är både roligt och inspirerande. Såväl för elever som för lärare.

Förmodligen äger inte alla elever en smartphone. Låt dem jobba i grupp, eller föreslå att skolan köper in ett par mobiler för undervisningen.

Slöjdforum har valt ut de intressantaste slöjdapparna just nu.

Alla appar är på engelska. Många har dock tydliga bilder och videoklipp som underlättar förståelsen. Är den engelska terminologin svår att förstå, finns hjälp med att översätta på internet. För stickmönster, se exempelvis www.garnstudio.com/lang/se/ordliste.php.

Android eller iPhone?

Smart-telefonerna finns i två olika varianter – iPhone och Android. iPhone tillverkas enbart av Apple, medan Android-mobiler tillverkas av många. iPhone och Android använder olika operativsystem, vilket gör att iPhone-appar inte fungerar inom Android, och tvärtom. Vissa appar finns för båda varianterna, men eftersom iPhone länge har varit störst på marknaden, och Android dessutom har en lägre gräns vad gäller tillåten storlek på appen, har iPhone också länge haft ett större utbud av välgjorda appar.

14 appar att ladda ned

Glöm inte! För flera av betal-apparna finns det gratis prova-på-versioner.

KnitMinder (iPhone)

Pris: 22 kronor (gratisversion finns).

PROJEKTKOLL. App som håller reda på vem i klassen som stickar vad – och låter dig ha koll på vad som göms i garnlagren. För in klassens stickprojekt med namn och bild, anteckna stickstorlek, typ av garn med mera.

Knitting Guide (iPhone)

Pris: 15 kronor.

BÖRJA STICKA. Nybörjarapp för att komma i gång med stickningen. Videoinstruktioner, tyvärr med något dålig upplösning, på olika tekniker, hur man fångar tappade maskor samt tips på mindre projekt.

Knit Hat Designer (iPhone)

Pris: 45 kronor.

MÖSSMÖNSTER. Inbjudande app som låter dig designa en egen mössa, basker, luva eller skärmmössa med hjälp av olika variationer på mönster. Inspirerande och lätt att hantera.

How to Crochet (Android)

Pris: 6,50 kronor.

VIRKA. Digitaliserad bok som med text, teckningar och videoklipp får i gång nybörjarvirkaren steg för steg. Innehåller även mer avancerade maskor och tekniker.

Easy Quilt (iPhone)

Pris: 22 kronor.

KVILTA. Bra nybörjarapp för att komma i gång med kviltning. Rolig design, tydliga rubriker och förklaringar, mönster och pedagogiska videoklipp som inte kräver internetanslutning.

QuiltingCalc (iPhone och Android)

Pris: Gratis.

RÄKNAR RUTOR. Praktisk app med 8 miniräknare för att sy fina lapptäcken. Räknar ut hur du får mest ut av ett tyg när du klipper det i bitar, hur mycket tyg du behöver för ett visst antal bitar eller för olika typer av sömmar och foder.

Real Cross-Stitch (iPhone)

Pris: 7 kronor (gratisversion finns).

KORSSTYGN. Enkla mönster på hundar, tv-spelsfigurer och små hus där barn enkelt kan följa mönsterbeskrivningen och genom en meny själva kryssa i de stygn samt den färg de har använt. Pedagogiskt med hög gullighetsfaktor.

The Wood Whisperer (iPhone och Android)

Pris: Gratis.

SNICKRA. App från nätforumet med samma namn, fullt med inspiration för klassrummet (och för hemmasnickraren) genom textbeskrivningar och videofilmer.

iHandy Carpenter (iPhone och Android)

Pris: 15/13 kronor.

MÄT. Praktisk app för snickrande människor i behov av vattenpass, linjal, gradskiva, sänklod och dosvattenpass.

Elmer’s Glue Guide

Pris: Gratis.

LIMMA. App från företaget Elmer. Ställ in de två material du vill limma ihop via två snurrande hjul och få förslag på lim samt redogörelser för limmets egenskaper. Trots att förstås bara Elmers eget lim nämns, är appen lärorik.

I.D. Wood (iPhone)

Pris: 38 kronor.

UPPSLAGSVERK. App som innehåller bilder på 160 olika typer av trä. Jämför färg och ådring och läs om träslagens olika egenskaper – och vad de är bra att användas till.

10 woodwork projects with kids (Android)

Pris: Gratis.

SLÖJDA UTE. Lekfull app som vill få ut barn till att snickra i skogen i stället för att sitta och spela tv-spel. 10 olika utomhusprojekt.

Beading Daily (iPhone)

Pris: Gratis.

SMYCKA DIG. Omfångsrik app med tydliga beskrivningar i text och video hur du tillverkar egna smycken. Dessutom lexikon över olika tekniker, stilar och facktermer samt tips på bra slöjdbloggar.

Geek Crafts (Android)

Pris: Gratis.

FÖR FANTASY-FANTASTER. Nätforumet Geek Crafts är till för alla som älskar Star Trek, Angry Birds eller kanske Harry Potter – och sedan hänger sig åt att slöjda inom samma tema. Virka en Edward Cullen-amigurumi, bygg egna Hogwarts-dockor av målade träkulor eller slöjda smycken eller nyckelringar i form av gamla tv-spelsfigurer.

ur Lärarförbundets Magasin