Ingår i temat
Plats för skratt
Läs senare

Slöjdhumor!

HumorHej! Lena Öhman Lindgren, slöjdlärare i textil på Tegnérskolan i Säffle. Ni har gjort lärarmonster i årskurs åtta.

av Elisabeth R Brising
24 Mar 2017
24 Mar 2017
Lärarmonster. Slöjdlärarna på Tegnérskolan låter eleverna tolka lärarna i monsterform.

Hur började det?

– Jag fick idén från webbsidan Fuldesign redan för sex år sedan och tyckte det kunde vara roligt att göra monsterdockor med lärarna som förlaga. Jag frågade rektorn som tyckte det var okej om det inte blev alltför elakt. Sedan dess har vi gjort flera omgångar, både i textil och trä.

Rutger. Eleverna i Käppala skola på Lidingö röstar fram ett namn på en figur, sedan bygger de kroppsdelarna var för sig med en regel – de bestämmer själva hur kroppsdelen ska se ut. »Vi har oftast väldigt roligt under processen«, säger slöjdläraren Anton Bäckman.

Hur går arbetet till?

– Först skriver vi upp alla lärares och andra i skolpersonalens namn på tavlan och så får eleverna välja en person – alla ska bli gjorda. Sedan får eleverna göra mindmaps över vad de tycker utmärker personen. Figurerna brukar vara lika läraren i hårfärg till exempel, men det ska ju inte bli liknande dockor utan monster, ibland med små tillbehör som påminner om karaktären. När monstren är klara hängs de upp i biblioteket innan de ges bort till dem de föreställer.

Hur reagerar lärarna?

– De tycker det är jättekul, de går och väntar på att monstren ska bli klara. De hänger upp dem på sina arbetsplatser sedan, en del har tre stycken nu.

Slöjdfakir. Elisabeth Jagell, slöjdlärare på Växthusets skola i Uppsala: »När man lär känna sina slöjdmaterial och sina verktyg så kan man ha ett mer lekfullt förhållande till dem.«

Har någon reagerat negativt?

– Nej inte alls. Vi har en NO-lärare som eleverna tycker är sträng och vars monster fick en eldgaffel och djävulshorn, läraren tyckte det var jättekul! Medan kuratorn fick ett »monster« med änglavingar och gloria …

Vad är nyckeln till att ingen blir kränkt?

– Vi var en liten skola när vi började, bara 20 lärare, så alla kände alla väldigt väl. Nu är vi 80 i personalen så vi vet inte riktigt hur vi ska utforma arbetet nu när vi är så många.

ur Lärarförbundets Magasin