Läs senare

Tålamod & tusch

LEKTIONSTIPSETSusanne Barregren trollbinder sina elever med linjer. En inspirerande film, papper och bra pennor är allt som behövs.L

21 Okt 2016
Tålamod & tusch
Foto: Lisa Wikstrand

Med andningens rytm forsar vågorna in. De slår över stranden. Tillsammans med ett bultande hjärta och ekande vattendroppar ligger vågskvalpet som en vilsam ram kring samtidskonstnären John Franzens arbete. Tålmodigt för han sin penna över ett kvadratmeterstort papper och fyller det med vertikala linjer. Varje ny linje han drar är parallell med den tidigare.

Foto: Lisa Wikstrand

Titta, så fokuserad han är.

En knäpptyst skara elever sitter i en bildsal i Helsingborg och iakttar John Franzens arbete genom en film på Youtube. Den enda som säger något är läraren, Susanne Barregren. Under filmens gång gör hon eleverna uppmärksamma på detaljer.

Ser ni hur det blir ljusare på ställen där det är glesare mellan linjerna och mörkare där det är tätt?

Under de tre minuter som filmen pågår arbetar John Franzen med precis det som Susanne vill introducera för eleverna. Den första av konstens sju grunder – linjer.

Efter filmen brukar eleverna vara sugna på att få sätta igång själva. Susanne Barregren visar ändå ytterligare ett klipp innan de får prova själva. Hon startar en kortare, snabbspolad film där John Franzen gör färdigt en bild helt bestående av linjer. Sedan är det elevernas tur. De får börja på ett papper i A6-storlek och lägger snabbt märke till att uppgiften var svårare än de först trodde.

Eftersom det ser så enkelt ut när John gör det tror eleverna att det ska vara det. När de upptäcker att det inte är så är det bara att säga »det gör inget, träna så kommer det att bli bra«, säger Susanne Barregren.

Eleverna brukar inte behöva mycket hjälp. Får de problem påpekar Susanne Barregren vikten av koncentrationen. Ibland kan det hjälpa att vända på pappret och låta eleverna dra linjerna horisontellt i stället.

Det var för ett par år sedan som hon ramlade över filmen med John Franzen. Hans fokus fascinerade henne, och hon tänkte att filmen skulle gå att använda i undervisningen. Hon testade och det föll väl ut. John Franzens fokus smittar nämligen av sig. Oftast blir det helt tyst i bildsalen. Susanne Barregren brukar sätta på avslappnande musik. När lektionen går mot sitt slut och hon upplyser om att det är fem minuter kvar hörs besvikna suckar, eleverna vill inte sluta. 

Linjeövning

Vad: Bildövning i linjer. Introduktion till konstens grunder.

Tid: En lektion.

För vilka: Årskurs 1-6. Susanne Barregren anpassar övningen efter åldern på eleverna.

Material: Teknik för att visa film, papper och märkpennor. Filmerna som Susanne Barregren visar finns på Youtube. Sök på »John Franzen each line one breath« för den första filmen på tre minuter. För att hitta den andra, kortare filmen söker du på »making of each line one breath by John Franzen«.

Kunskapsinnehåll: Bildframställning. Olika element som bygger upp en bild. Verktyg för teckning, måleri, modellering, konstruktioner och fotografering och hur dessa benämns.

Susanne Barregren

Ålder: 53 år

Yrke: Bildlärare

Utbildning: Fritidspedagog på Malmö högskola. Bildlärare via Lärarlyftet. Diplomerad symbolpedagog och sagopedagog. Även utbildad buktalare.

Arbetsplats: Slottsvångsskolan i Helsingborg.

År i yrket: 16 år

Inspireras av: »Kanske en klyscha, men eleverna inspirerar mig mycket.«

På fritiden: Tycker om att fotografera och skriva haikudikter. Hon sätter samman bild och text i Pic collage. Läser deckare, gillar framför allt isländske författaren Arnaldur Indriðason.

Spara

Spara

Spara

ur Lärarförbundets Magasin