Läs senare

Tar makten över bilden

På tapetenDen sociala entreprenören, fotografen och föreläsaren Felicia Margineanu vill stötta unga tjejer att förändra världen – och bilden av sig själva. Hennes verktyg: Bildanalys och mod.

18 Okt 2017
»Vi får alltför ofta i sociala medier och i media se kvinnor som perfekta. Jag tog den här bilden ensam i studion, då jag ville möta min största rädsla – skammen över min kropp. Särskilt ville jag visa min mage, som är full av bristningar och lös hud, och att jag är perfekt i mina imperfections, för att jag existerar och är JAG.«

Du har startat den ideella organisationen Oh! Snap Sweden (i dag Margineanu Academy), som utbildat tjejer och ickebinära i 12–21-årsåldern i fotografi helt gratis. Varför?

– Därför att dagens digitaliserade samhälle i så hög grad definierar våra liv i bilder. Unga tjejer har en särskild relation till nätet och är mer utsatta för exempelvis jämförelsepress och skönhetsideal. En rapport om ungas internetanvändning från IIS visar att för varje bild som en kille laddar upp, laddar tjejer upp sex gånger fler. Ju mer man som enskild individ kan om kamerateknik och bildkritik, desto större är chansen att man kan ta makt över vilket bildspråk man själv vill förmedla, och hur man tolkar andras bilder.

Du menar att fotograferande kan vara en bra väg till ökad självkänsla. Hur?

– Fotograferande kräver mod. Som fotograf måste man kanske ta sig allra längst fram i publiken vid en konsert. En naturbild kan kräva flera kilometers promenad och uthållig väntan. Och för att ta en bra porträttbild måste man först lära känna den människan. Flera av dem som gått kursen pratar just om hur den har ökat deras självförtroende.

Vilken kunskap tycker du är viktigast att förmedla?

– Själva verktyget är ju redan en etablerad del av de ungas vardag. Däremot är det viktigt att öppna för diskussion och reflektion kring bilders innehåll. Vi är alla med och reproducerar idéer om vad det är att vara kvinna, hur skeenden skildras och vilka i samhället som får vara med på bild.

Nästa år är det val. Hur tänker du att unga kan använda kameran för att göra sina röster hörda?

– Vi har alla makten att berätta en historia, det handlar snarast om att förstå: Vad vill just jag berätta? I skolan skulle en elev eller klass exempelvis kunna välja att fokusera på en fråga att skicka vidare till politikerna, och skildra den i bild. Vilka möjligheter och lösningar finns? Sedan är det bara en fråga om räckvidd, alltså att sprida budskapet. Men ta en klass eller skola med ex antal elever och föräldrar – bara det är ju jättemycket folk som kan dela budskapet vidare.

IIS=Internetstiftelsen i Sverige

ur Lärarförbundets Magasin