Läs senare

Tar turbanen till trendtoppen

På tapetenIman Aldebe har rest land och rike runt de senaste åren. Hon har fått utstå mycket kritik men är full av tillförsikt och övertygad om att det finns en framtid för slöjan och turbanen.

Foto: John Honk

Du har gjort dig känd som slöjdesigner, berätta!

– Jag har designat slöjor och damkläder i 16 år. Numera arbetar jag främst med turbaner, både till vuxna och barn. Men även herrkläder. Det som skiljer mig från andra modeskapare är att jag vill skapa debatt genom mitt mode. Ambitionen är att designa kläder för att bidra till att synliggöra den muslimska kvinnan. Men också att skapa kläder som enar olika kulturella grupper. Det vill säga ett mode som inte riktar sig till en specifik samhällsgrupp.

Bär du själv slöja eller turban?

– Ja, jag är troende muslim med jordanska föräldrar och täcker mitt hår. Det finns mycket fördomar om den muslimska kvinnan, men att vara kvinna och muslim behöver inte innebära att man är förtryckt och står utanför samhället.

Hur vill du beskriva din design?

– Jag använder mig av influenser från olika världsdelar och mixar det med det svenska modet. Själva kläderna är oftast stilrena för att få huvudbonaden att sticka ut.

Hur kom det sig att du började designa slöjor?

– Jag ägnade mig åt att det redan när jag gick på designgymnasiet. Därefter påbörjade jag en socionomutbildning men hoppade av eftersom jag insåg att min slöja skulle bli ett hinder när det blev dags att söka jobb.

Du har slagit igenom internationellt. Hur gick det till?

– Det hela började när mina huvudbonader köptes in till butiker i Paris och Dubai för tre år sedan. Förra året blev jag bland annat inbjuden till Fashion Week i Jakarta och Mercedes Benz Fashion Week i Qatar. Då visade jag upp ett stilrent skandinaviskt mode med futuristiska turbaner. Exempelvis turbaner med tuppkam för att experimentera med hur den här typen av huvudbonader kan se ut om 20 år.

Hur ser du på slöjans framtid?

– Jag är övertygad om att det finns en framtid för huvudbonader, det är ju trots allt en miljardindustri. De stora kedjorna i Sverige har inte vågat sig på den produktionen än men jag tror att det är på väg. Om fem år kanske vi får se slöjor och turbaner i handeln.

ur Lärarförbundets Magasin