Läs senare

Prisad för sitt digitala arbete

Vad händerMaria Franzén, bildlärare i årskurs 3–6 på Högåsskolan i Knivsta, vann webbstjärnans lärarpris för sitt arbete med digital undervisning och föreläser på Internetdagarna i Stockholm 20–21 november.

av Sebastian G Danielsson
18 Okt 2017
18 Okt 2017
Maria Franzén, bildlärare på Högåsskolan i Knivsta. Foto: Kristina Alexandersson

Grattis till priset!
– Tack, det känns stort och lite overkligt.

Vad ska du prata om på Internetdagarna?
– Om digital kompetens i skolan och vad det innebär. Jag kommer prata om hur jag bemöter den digitala världen utifrån mitt ämne. För mig är det ett medvetet, vid behov kritiskt, förhållningssätt till teknik och jag anser att alla ämnen måste samverka för att uppnå de övergripande målen i Lgr 11. Därför kan jag också undervisa i datalogiskt tänkande, programmering och bildframställning i min bildsal.

Har du något exempel på hur du arbetar?
– Vi har just nu ett projekt där vi samarbetar med Nationalmuseum. De släppte ju 3 000 högupplösta bilder och då tyckte jag det var superhäftigt att få tillgång till dem direkt i klassrummet. Så jag kontaktade Nationalmuseum för att mina elever skulle göra bildanalyser på dessa. Ofta stannar det där, men vi går vidare och plockar in konstverken i Scratch, så skapar eleverna interaktiva presentationer av dem. När Nationalmuseum öppnar igen lovar de att fronta våra arbeten på sin hemsida.

Marias blogg: mariasbildtorg.se

Projektet med Nationalmuseum: latkonstentala.se

 

ur Lärarförbundets Magasin